Auto laadpaal

Waar kan ik mijn elektrische auto opladen?

 

Laadpaal voor thuis

Thuis kunt u een laadvoorziening installeren op uw eigen terrein. Deze kunt u aan de muur monteren, als laadpaal in de grond zetten of in de grond bouwen. Daarnaast is het mogelijk een laadpaal aan te vragen bij de gemeente om er een in de straat te zetten.

Laadpaal op kantoor

Op steeds meer bedrijfslocaties is het mogelijk uw elektrische auto op te laden. Hier zijn vaak parkeerplaatsen voor gereserveerd.

Openbare laadpaal

Op steeds meer plaatsen verschijnen laadvoorzieningen. In een wijk, straat, lang de snelweg of openbare parkeerplaatsen. Om bij deze laadpalen uw auto op te laden heeft u een laadpas nodig. Deze kunt u aanvragen bij de ANWB of andere instanties. Kijk hier voor alle openbare oplaadpunten.

Hoe moet ik mijn elektrische auto opladen?

Uw elektrische auto opladen kan via drie verschillende manieren. Via een regulier stopcontact, laadpaal en andere laadstations of met een snel laadstation. Deze methode hebben verschillende voor- en nadelen.

Regulier stopcontact

Een elektrische auto kan via een regulier stopcontact opgeladen worden. Let dan wel op dat uw auto oplaadt met een speciale kabel die oververhitting en kortsluiting voorkomt. Daarnaast is het van belang dat het stopcontact in goede staat verkeerd alvorens deze te gebruiken. Een oud stopcontact kan doorbranden en kan zo gevaarlijke situaties veroorzaken. Deze methode wordt over het algemeen sterk afgeraden.

Laadpaal

De laadpaal is de meest voorkomende methode op uw elektrische auto op te laden. Het is een stuk veiliger dan opladen via een regulier stopcontact. Dit komt doordat de laadpaal is aangesloten op een aparte groep. Daarnaast controleert de laadpaal of de stekker goed is aangesloten alvorens deze begint met opladen. Laadvoorzieningen zijn vaak voorzien van een slim systeem dat bijhoudt hoeveel u verbruikt. Het nadeel van een laadpaal is wel dat deze er vaak niet mooi uitzien en een obstakel vormen in openbare ruimtes of op uw terrein.

Snel laadstation

Deze super snelle laadstations laden de auto op in ongeveer 30 minuten. De accu wordt in 30 minuten opgeladen tot maximaal 80% van de totale capaciteit.

 

Welke laadpunten kan ik gebruiken?

Er zijn twee soorten laadpunten, de eerste genaamd Yazaki, komt voor bij Japanse en Amerikaanse voertuigen (behalve Tesla). Het nadeel van deze stekker is dat hij alleen fase 1 kan laden (3,7kW). De tweede versie genaamd Mennekes komt voor bij Europese voertuigen en de Tesla’s. De Mennekes stekker laad fase 1,2 of 3 (3,7, 7,3 of 11 kW). Daarnaast zijn er nog verschillende soorten laadpassen. Een laadpas van een leverancier, het is alleen mogelijk om bij de laadpunten van de betreffende leverancier te gebruiken. Met het andere type kunt u gebruik maken van alle openbare laadpalen die in een land aanwezig zijn.

Hoelang duurt elektrisch laden?

Hoelang het duurt om uw elektrische auto op te laden hangt af van de laadvoorziening die u gebruikt. Er zitten grote verschillen in de laadtijd bij een laadpaal, stopcontact of snel laad station. Aangezien een auto het grootste deel van de dag stil staat heeft u altijd de tijd uw auto op te laden mits er een voorziening in de buurt is.

Via het net                                       Laadpaal                                                 Snellaadstation

8-10 uur                                              4 uur                                                         30 minuten

Kosten opladen via laadpaal?

De kosten van het opladen hangt af van de laadpaal exploitant. Vaak wordt er een prijs gerekend per kWh of per 15 minuten, daarnaast wordt er soms ook nog een starttarief gerekend. Het is dus verstandig om voor het aansluiten even te controleren wat de kosten zijn van de betreffende laadpaal. De laadkosten vallen tussen de €0,22 en €0,30 per kWh wat de werkelijke hoogte is ligt een de leverancier.

Een ding is zeker elektrische auto’s zijn goedkoper om op de te laden dan dat het is met een brandstof auto te tanken. U kunt vaak eenvoudig inzicht houden in de kosten die u maakt. Bijna alle laadpassen hebben een backoffice systeem die nauwkeurig bijhouden hoeveel u laadt.

Openbare laadpaal